Saturday, October 01, 2005

vysvetlivky.....

Časovače – odborné označení (Zeitgeber) vnějších cyklů, které výrazně ovlivňtjí většinu životně důležitých biorytmů ptáků (a nejen jich). Vnitřní rytmy organismu upřesňují a synchronizují např. rytmy opakování světla a tmy, měsíční cykly, přílivy a odlivy apod.
Diastola – ochabnutí předsíně či komory srdce ptáků, kdy do srdce přitéká krev.. Ptáci na rozdíl od většiny savců mají srdce (ve vaku zvaném osrdečník naplněném tekutinou) uprostřed těla – pod ochranou široké prsní kosti.
Ektoderm – vrchní vrstva pohárovité gastruly, což je druhé ze třech vývojových stadií zárodku mnohobuněčných živočichů (vedle blastuly a neuruly), v oplodněném vajíčku. (Vrstva ležící uvnitř se nazývá endoterm). Již necelých deset hodin po inkubaci (viz) vytváří ztluštělý ektoderm primitivní proužek, pod kterým se vyvíjí hřbetní struna (chorda).
Filtrace podnětů – označení skutečnosti, že z množství obrovského množství informací přicházejících z okolního životního prostředí si ptáci vybírají jen takové, které jim slouží. (informace o nepříteli, sexuálním partnerovi, potravě apod.)
Gonadosoma – společné základy, ze kterých se v zárodečném vývoji vytvářejí samčí i samičí orgány jak ptáků, tak plazů. Tyto pohlavní orgány jsou jedním z důkazů, že plazi byli předky ptáků. Z dřeňové části gonadosomy vznikají dalším vývojem varlata, z korové části vaječníky.