Friday, October 12, 2007

Myslite tiež na fakt, že digitálne fotoaparáty majú malé oneskorenie zobrazeného obrazu. Vďaka kontrole okom budete mať asi desatinu sekundy predstih.
Foťte oveľa viac, ako veľa
No a foťte veľa. Keď nafotíte sto fotiek, počítajte zhruba s jednou, že sa trochu podarí.


Nevydarené na prvý pohľad odlíšite aj na malom LCD - vtáctvo vôbec nie je na zábere. Také bez váhania zmažte. Tie, čo na LCD vyzerajú k svetu zmažete až v počítači - tu pre neostrosť, tam pre zlú expozíciu, každopádne poriadne snímky získate len náhodou a tú treba posmeľovať k akcii práve kvantitou.

Niektorí fotografi sa dívajú na takéto fotenie naslepo dosť pohŕdavo. Spravidla majú nedigitálny fotoaparát a sú hrdí, že vedia správne vystihnúť okamih, kým my, s digitálnymi fotoaparátmi "musíme" fotiť stovky záberov za sebou naslepo. A že to potom už ani nie je fotenie.
Nič si z toho nerobte. Ak sa niekto chce chvastať, že odfotí čo chce na prvý pokus, nech sa z toho teší.
Mrknite aj do kníh
A posledný tip: Ak chcete vtáky nasnímať viac, ako len dobre, odporúčam vám pred začiatkom fotenia najskôr nahliadnuť do kníh o tých vtákoch, ktoré práve idete fotiť.

Znalosť toho, kde žijú, čo im chutí a aké majú zvyky vám veľmi pomôže nielen pri príprave pochúťky, na ktorú ich budete lákať, ale aj pri voľbe vhodného miesta.