Saturday, October 01, 2005

a jeste neco

Inkubace vajec – činnost spojená s hnízděním, kdy rodič předává potřebné teplo vyvíjejícím se zárodkům hnízdními nažinami (místa na kůži ptáka, kde se nevyvíjejí pera). Ty se tvoří v době, kdy ptáci začínají stavět hnízda. Pokud sedí na vejcích oba partneři, vyvíjejí se hnízdní nažiny u obou. Nemají je např. tučňáci či kachny, které si při hnízdění vytrhávají z břicha prachová péra. Holubi mají nažinu na břiše celoročně.
Jev Tyndallův – rozptyl světla při průchodu kalným prostředím. Tak u člověka vzniká zdání, že v ptačím peří převažuje modrá barva. (Podobné je to kvůli Tandallovu jevu i s modrou oblohou, barvou cigaretového dýmu proti tmavému pozadí apod.)
Kosti – stavba kostry vychází z nutnosti co nejmenší hmotnosti. Ta u většiny ptáků činí jen do 5 % hmotnosti těla (U savců je to 15 – 30 %). Ptačí kosti jsou lehké díky jejich dutosti. Dutiny jsou propojeny se vzdušnými plicními vaky. Proti plazím a savčím jsou ptačí kosti díky většímu množství minerálů tvrdší a odolnější v tahu.
Lebka (cranium) – má u ptáků nejnápadnější znak v proměně kostí mezičelistních na horní čelist zobáku (rostrum). Oproti lebce plazů jsou u ptáků nejnápadnější mohutné očnice (orbita). U ptáků s velkýma očima (sovy, dravci) oční koule odsunuly mozkovnu až do zadní části lebky, kde je mozek v téměř kolmé poloze.